Supercompensatie: zorg voor voldoende rust in je trainingsplanning !

Om je uithouding te verbeteren, dien je meer en gerichter te bewegen/sporten. Hanteer hierbij het FITT-principe. FITT staat voor Frequentie, Intensiteit, Tijd en Type van training.

  1. Frequentie: om je conditie te verhogen, moet je minstens twee keer per week trainen. Ideaal is drie keer.
  2. Intensiteit: om resultaat te boeken, streef je tijdens de inspanning naar een hartslagfrequentie tussen de 60 à 80% van je theoretische of werkelijke maximale hartslag.
  3. Tijd: train minimum 25 minuten / trainingssessie
  4. Type training: kies voor cyclische activiteiten zoals wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, cross-trainer,… die het aërobe uithoudingvermogen prikkelen.

Naast deze 4 regels is het cruciaal om voldoende rust in acht te nemen. Als een atleet te weinig rust inbouwt, verhoogt hij de kans op blessures. Immers, na een inspanning treedt er vermoeidheid op en heeft het lichaam nood aan herstel. Pas als het lichaam of de spier voldoende klaar is voor een nieuwe inspanningsprikkel, is een nieuwe training aan de orde (= fase van supercompensatie). Plan je de nieuwe trainingsprikkel te vroeg in, dan is je lichaam onvoldoende gerecupereerd en dus niet klaar voor een volgende inspanning. Op die manier geraak je overbelast of overtraind.

Luister dus altijd goed naar je lichaam. Voel je je onvolledig gerecupereerd, waag je dan niet aan een intensieve training, maar las dan eerder een gezapige hersteltraining in.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Sabine schreef:

    Bedankt voor de tips, Ik train eigenlijk bijna meer Dan 2 uur tot zeker 3 uur per dag

    Like

Laat een boodschap achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s